Pemenang Loteri Lima Kali untuk Mengumpul $17 Juta

Pemenang Loteri Lima Kali untuk Mengumpul $17 Juta
Kebanyakan kita akan menganggap diri kita bertuah dengan satu kemenangan besar loteri tetapi Seguro Ndabene yang menukar cuaca tropika panas Mozambique dengan sejuk Kanada Barat telah memenangi loteri bukan sekali, bukan dua kali, tetapi lima kali! Ndabene yang tinggal di Airdrie, utara Calgary, telah meraih dua kemenangan sebanyak $1 juta dolar, satu lagi kemenangan sebanyak $100,000 dan kemenangan keempat sebanyak $500,000! Kemenangan terbesar Ndabene, $17 juta, sedang dipertandingkan oleh Tony Koprnicky, juga dari Airdrie, yang mendakwa tiket kemenangan itu adalah sebahagian daripada pembelian kumpulan pragmatic demo indonesia.
Nasib baik Ndabene yang luar biasa bermula pada tahun 2005 apabila dia memenangi $1 juta dolar semasa bekerja untuk Perkhidmatan Perhutanan Nishi-Khon di Yellowknife. Ndabene mempunyai ijazah dalam pentadbiran perniagaan dan berkata dia telah bermain dan membeli tiket loteri selama bertahun-tahun. Walaupun terdapat banyak pemenang loteri selama bertahun-tahun Andrea Marantz dari Western Canada Lottery Corp berkata adalah mustahil untuk mengira kemungkinan seorang pemain memenangi loteri lima kali. Marantz berkata, “Ini soalan yang tidak boleh dijawab kerana dia menang dalam permainan yang berbeza dan setiap permainan mempunyai peluang yang berbeza. Anda juga tidak mungkin melakukan apa-apa jenis pengiraan kemungkinan melainkan anda tahu berapa banyak tiket yang dimiliki seseorang.”Perbadanan loteri menyiasat semua kemenangan lebih daripada $10,000.
Semasa pertikaian itu, Ndabene berkata dia yakin dia akan menang di mahkamah. Ndabene berkata tidak ada keraguan bahawa loteri yang menang adalah miliknya dan dalam perkembangan kemudian Tony Koprnicky, lelaki yang membuat aduan asal memberitahu Calgary Sun bahawa dia telah melakukan kesilapan. Siasatan itu sangat rumit sehinggakan Perbadanan Loteri menyerahkan siasatan kepada pihak berkuasa Wilayah. Akhirnya pada bulan November Encik Ndabene memenangi cabaran mahkamahnya dan akan mengumpul $17 juta yang dimenanginya pada bulan Januari. Encik Ndabene mesti menjadi lelaki paling bertuah di Kanada!
Tidak semua orang boleh bertuah seperti Encik Ndabene apabila membeli tiket loteri. Kebanyakan kita akan gembira dengan satu kemenangan besar. Bagi mereka yang mencari cara yang lebih mudah untuk membeli tiket loteri banyak loteri negeri dan nasional kini membenarkan penjualan tiket loteri dalam talian. Pemain boleh log masuk ke laman web loteri individu dan menyemak nombor pemenang terkini dan juga boleh mengakses pangkalan data dengan lokasi peruncit loteri terdekat. Keupayaan untuk membeli tiket loteri dalam talian boleh menghilangkan keperluan untuk perjalanan ke terminal loteri dan tidak perlu menunggu dalam barisan panjang. Loteri pantas mengejar teknologi abad ke-21.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *